Page Ranking Tool

Spatiu Publicitar

Web Hosting

Curentul electric

Ce este curentul electric?

O intrebare esentiala si fundamentala.

In cartile de fizica, curentul electric este definit ca fiind miscarea ordonata a purtatorilor de sarcina .

Ce sunt purtatorii de sarcina?

Pentru inceput sa aruncam o scurta privire asupra materiei .

Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane materia este - "Substanta din care sunt facute diverse obiecte; obiect, corp, element considerat din punctul de vedere al compozitiei sale."

Adica tot ce ne inconjoara, ce putem atinge.

Deci un obiect oarecare, este format din materie, substanta. Orice obiect fizic este compus la randul sau din componente mai mici, numite atomi .

Atomul este cea mai mica particula dintr-o substanta care prin procedee chimice obisnuite nu poate fi fragmentata in alte particule mai simple. Deci atomul sta la baza materiei. Orice obiect fizic pe care il vedem si atingem reprezinta materie, care la randul sau este compusa din atomi.

Structura atomului - atomul este format dintr-un nucleu de protoni si neutroni in jurul caruia graviteaza pe orbite electronii, formand astfel invelisul electronic.

Nucleul - contine sarcini electrice incarcate pozitiv, numite protoni, si sarcini electrice neutre, numite neutroni .

Invelisul electronic - este format din sarcini electrice incarcate negativ, numite electroni.


Structura unui atom

Ce este sarcina electrica?

Thales din Milet ( n. cca. 635 i. Hr. d. cca. 543 .Hr.) - un filozof grec a observat prin experimentele sale proprietatea chihlimbarului de a atrage corpuri usoare atunci cand este frecat de lana. Acest fenomen se numeste electrizare . Adica chihlimbarul este electrizat , sau are o sarcina electrica, sau ca este incarcat electric.

Prin acest procedeu, corpurile electrizate incep sa interactioneze intre ele exercitand forte de atragere sau respingere, numite forte de interactiune electrica . Pentru a exprima fenomenul de electrizare a fost introdusa marimea fizica numita, sarcina electrica.

Deci pentru a exprima proprietatea de atragere sau respingere a corpurilor electrizate a fost introdus termenul de sarcina electrica, mergand mai departe si observand faptul ca exista doua feluri de forte, de atractie, respectiv de respingere s-a ajuns la concluzia ca exista doua tipuri de sarcina electrica: sarcina electrica negativa si sarcina electrica pozitiva .

Revenim la structura atomului si spunem ca, electronul este incarcat negativ iar protonul este incarcat pozitiv, iar neutronul, dupa cum ii spune si numele, este neutru din punct de vedere electric.

Sarcina negativa a electronului este egala ca marime cu sarcina pozitiva a protonului su nu s-au observat niciodata sarcini mai mici decat acestea. Sarcina protonului sau a electronului este cea mai mica unitate naturala de sarcina.

Deci asta este compozitia materiei, este formata din atomi care la randul lor au in structura lor protoni si neutroni in nucleu, si electroni pe invelisul electronic.

Un aspect important al atomului il prezinta orbitarea electronilor in jurul nucleului, si proprietatea electronilor de a fi mobili spre deosebire de protoni si neutroni, ce raman fixati in nucleu. Electronii au importanta proprietate ca in anumite situatii sa se poata deplasa de la un atom la celalalt, deci sunt mobili, liberi si in anumite conditii pot migra in interiorul materiei.

Deci,

Miscarea ordonata a purtatorilor de sarcina (negativi - adica electronii, pentru ca doar ei sunt mobili) reprezinta curentul electric.

Un alt lucru interesant si important il reprezinta sensul curentului electric :

Sensul curentului electric


Daca spre exemplu intre doua armaturi incarcate cu sarcini electrice diferite, ca in figura de mai sus, se conecteaza un material conductor de sarcina electrica, electronii din structura moleculara din interiorul materialului conducator incep sa fie respinsi de armatura negativa si atrasi de catre armatura pozitiva, astfel avand loc o migrare a electronilor de la minus la plus, luand nastere un curent electric de-a lungul conductorului. Acesta este sensul real al curentului electric.

Deoarece la inceput se-a presupus ca sensul curentului electric este de la un potential pozitiv la unul negativ, si a fost folsita foarte mult in teorie aceasta presupunere, aceasta presupunere falsa a ramas folosita in teorie cu numele de sens conventional al curentului electric, si in majoritatea cazurilor, in cartile de teorie este folosit sensul conventional al curentului electric.

Dar sensul real al curentului electric este dat de miscarea ordonata a purtatorilor de sarcina negativi, adica a electronilor, de la un potential negativ, la un potential pozitiv, mai pe romaneste de la minus la plus.

Deci ne-am format o idee simpla, dar fundamentala si reala asupra existentei curentului electric, nu putem stapani niciun lucru daca nu-i cunoastem originile. O sa vedem in continuare functionalitatea si alte lucruri interesante despre curentul electric.